Çfarë do të gjeni në Urban Culture Festival

Telekom Electronic Beats me mbështetjen e Bashkisë së Tiranës sjellin në zemër të qyetit, përgjatë dy ditëve, një program dedikuar tërësisht performuesve dhe kulturës urbane.
Ideja lindi nga vetë fakti që Tirana nuk ka patur kurrë një festival kushtuar kësaj kulture, e cila në vetvete gjithmonë ka përvetësuar dhe përfaqësuar aspekte të ndryshme të kësaj mënyre jetese nga një perspektivë lokale e më pas globale.

Përgjatë dy dekadave të fundit, Tirana ka kaluar përmes shumë eventeve historike të frymëzuara nga lëvizjet e ndryshme muzikore dhe kulturore urbane, evente të cilat tashmë janë pjesë jo vetëm e historisë, por e vetë identitetit të saj.

Nga house-i i hershëm apo kasetat me muzikë rock, tek festat e improvizuara dhe sulmet e policisë e deri tek trip-hop-i  i fundit të viteve '90 dhe background-et elektronike që i kanë dhënë jetë e ngjyrë qiellit të qytetit gjatë verës apo festave në magazina gjatë dimrit, apo nga hip-hop-i në dancehall, drum'n'bass e shumë të tjera...

Tirana i ka parë e dëgjuar të gjitha! Prapa gjithë kësaj lëvizjeje, hera-herës të shkëputur dhe jo të vazhdueshme, qëndrojnë përpjekjet e shumë individëve të cilët dhanë kontributin e tyre për ta përfshirë Tiranën në levizjen globale të kulturës urbane.

Ky aktivitet synon të tregojë këtë histori dhe të festojë bashkë me ata të cilët ndihen të lidhur me kulturën urbane dhe përpiqen ta promovojnë atë.

ÇFARË DO GJENI NË URBAN CULTURE FESTIVAL?

Nata e parë, në datën 8 dhjetor do sjellë në ambientet e Minus 1 [parkingu i Sheshit Skënderbej] legjendarët Asian Dub Foundation Sound System nga UK dhe NR Urban Roots, pionerët e muzikës rap/hip-hop nga Kosova.

Lokacioni i cili rezultoi një sukses i vërtetë dhe origjinal në mbrëmjen e 22 shtatorit do rikthehet, dhe këtë herë në skenën e tij underground do ngjiten emra të cilët jo thjesht kanë qenë pjesë e momenteve vendimtare të ndryshimeve urbane globale dhe lokale, por kanë dhënë kontributin e tyre artistikisht në zhvillimin e kësaj kulture.

Në ditën e saj të dytë, 9 dhjetor, Urban Culture Festival do zhvendoset tek ikona e kësaj kulture: Piramida, me një program ditor i cili nis në orët e para të ditës me grafitti, skating, break dance, open mic, shfaqjen e imazheve në retrospektivë dhe mbi të gjitha, diskutimeve të cilat së bashku me këto aktivitete do krijojnë tablonë e parë të historikut të jetës urbane në Tiranë, dhe diskutimit të hapur mbi zhvillimin e mëtejshëm të saj.

Mbrëmja e dytë rezervon një tjetër tribut ndaj zanafillës së jetës së natës që shijojmë tashmë në qytet, pasi do sjellë në skenë për të performuar me pllaka vinile [Vinyls] emra të cilët kanë krijuar shtyllën mbi të cilën ngrihet kultura e muzikës [dhe jo vetëm] urbane në Tiranë.

Gjithçka do vijë në kohë reale jo vetëm për pjesëmarrësit dhe vizitorët, por edhe për të gjithë ata të cilët do duan ta ndjekin zhvillimin e këtij aktiviteti hap-pas-hapi falë transmetimeve LIVE në rrjetet sociale.

Për informacione të mëtejshme, programi i detajuar të dyja ditëve ndodhet më poshtë:

8 Dhjetor – Parkimi i Sheshit Skënderbej
21:00 - 22:00 Erblin Bajko (AL)
22:00 - 23:00 The Funky Villainz (IT/AL)
23:00 - 24:00 NR (Urban Roots/ KS)
00:00 - 01:30 ASIAN DUB FOUNDATION (UK)
01:30 – 03:00 Draft (IT)

9 Dhjetor – Piramida

Daily Activities
11:00 – 13:00 Graffiti Live Action
11:00 – 13:00 BreakDance/ Skating/ Open Mic – Music by Positive Cuts
13:00 – 14:00 Talks
14:00 – 15:00 Screenings
18:00 – 19:00 Talks
19:00 – 21:00 Screening

Music Program - OLD SCHOOL ELECTRONIC PARTY (VINYL ONLY)
21:00 – 22:00 MINIMIM
22:00 – 23:00 BESA M.
23:00 – 00:30 LEO CIKO
00:30 – IVI ABAZI